Nikar ne pozabite na reden ultrazvok dojk

Ultrazvok dojk, ki je v medicini na voljo že nekje od šestdesetih let prejšnjega stoletja, je naravnost odlična tehnika za odkrivanje zgodnejših znakov rakavih in drugih obolenj. Ker gre za izrazito ne invazivno tehnologijo je več kot primerna za spremljanje morebitnih sprememb v človeških organih, še posebej pa mehkih tkiv, kakršne so tudi dojke. Pri tem pregledu zdravniki ne uporabljajo ionizirajočega sevanja, kot to počnejo pri na primer rentgenskih aparatih, zato pacienti niso podvržena nobenemu sevanju. Vse skupaj je zelo varno in predvsem hitro ter neboleče.

V Ljubljani je eden od boljših zasebnih laboratorijev, kjer lahko hitro in enostavno opravite ultrazvok dojk Ultralab. V njem so zaposleni vrhunski zdravniki, vsak specialist na svojem področju. Poleg tega, da ponujajo ultrazvok dojk, lahko pri njih opravite tudi druge preglede, kot so denimo preventivna kontrola srca pri odraslih in otrocih, vratnih žil, vseh okončin, trebuha, ščitnice, testisov in sklepov. Kot lahko vidite je ta metoda zares vsestranska.

Ste vedeli, da je ena boljših ustanov za ultrazvok dojk Ultralab?

Najprej si poglejmo kako postopke poteka. V omenjenem zasebnem laboratoriju bodo strokovnjaki na tem področju kontrolo opravili s pomočjo aparata s sondo, ki oddaja zvočne valove na frekvenci, ki je naše uho ne zazna. Ta naprava oddaja in zbira zvočne signale, ki se odbijejo od mehkega tkiva. V naslednjem koraku potem računalnik te zbrane zvočne valove preoblikuje v sliko in jo prikaže na ekranu. Usposobljen zdravnik zna to sliko interpretirati in prepoznati morebitna odstopanja ter vam ustrezno svetovat.

Redne preiskave s pomočjo ultrazvoka so pomemben dosežek moderne medicine.

Kakšne so podobnosti in razlike z mamografijo?

Za razliko od mamografije se ta metoda bolj pogosto uporablja za preglede pri mlajših ženskah, nekje do štiridesetega leta starosti, ko je gostota mehkega tkiva še veliko večja. Do tega leta namreč mamografija ni tako zelo učinkovita, ker z njo v gostem tkivu težje razločimo manjše tumorje od žleznih tkiv. Tudi v starejših obdobjih je priporočljivo, da ženske redno opravljajo obe vrsti preiskav. Z mamografijo namreč za enkrat še ne moremo odkrit čisto vseh vrst raka in je zato nekoliko manj učinkovita.

Kaj moramo še vedeti o tovrstnih pregledih?

Naj še enkrat poudarimo, da ultrazvok dojk nima negativnih stranskih učinkov in ga lahko opravimo tudi bolj pogosto. Prav tako je pregled primeren tudi za nosečnice, saj nima negativnih vplivov na plod. Kot vemo se ista metoda že vrsto desetletij uporablja tudi za preglede zarodkov v času nosečnosti. Tudi na tem področju se je izkazala za zelo učinkovito in predvsem zelo varno.

V tej kategoriji: