Vzmetnica in vzglavnik

Kako izbira vzmetnice poteka na kakovost spanja

Dejstvo je, da v postelji preživimo oziroma prespimo skoraj tretjino svojega življenja. Ravno zato je pri nakupu ležišča oziroma vzmetnice še toliko pomembneje, da smo osredotočeni tudi na to. Na sploh se pri izbiri opreme za spanje kupcu po glavi podita predvsem dve vprašanji. To sta: kako trdo naj bo ležišče in iz kakšnega materiala naj bo izdelano?

Na trgu so na voljo najrazličnejše vzmetnice. Vsak ponudnik pa zagotavlja, da je njegov izdelek daleč najboljši. V resnici ni najboljše vzmetnice, saj mora prav vsak kupec izdelek prilagoditi glede na svoje potrebe po udobju med spanjem. Obenem je treba obvezno upoštevati tudi vse morebitne težave z zdravjem pa tudi posebnosti svoje bivalne sobe.

Kakšne vrste ležišč so na voljo

Daleč najbolj razširjena in prepoznavna posteljna jedra so narejena večinoma iz treh materialov. To so pena, lateks in vzmeti. Proizvajalci jih neredko kombinirajo tudi z naravnimi materiali, včasih kar med seboj.

Vzmetnice iz lateksa

Proizvajalci pri izdelovanju posteljnih jeder iz lateksa uporabljajo nekje med 30 do 75 % naravnih sestavin. Preostalo pa so seveda umetni materiali. Vzmetnice iz lateksa delujejo protibakterijsko in protistatično. Torej je takšna vrsta ležišča izjemno dobrodošla za vse alergike, ker se v njem pršice zelo težko razmnožujejo.

Vzmetnice iz lateksa
Vzmetnice iz lateksa delujejo protibakterijsko in protistatično

Vedeti pa je treba, da lateks precej slabo vpija vlago, posledično pri primeren za zaprte posteljne okvirje, za vlažne prostore pa tudi za osebe, ki imajo težave s prekomernim potenjem.

Vzmetnice iz pene

Ležišča iz pene so narejena iz povsem umetnih materialov, zato je do njih v preteklosti veljal precej odklonilen odnos. Dandanes je to nekoliko drugače in so v resnici takšne vzmetnice dokaj priljubljena izbira. Takšno ležišče je celo zaželeno in primerno tudi za alergike, saj je dovolj zračno. Prav tako ne oddaja motečih zvokov in ima precej dolgo življenjsko dobo.

Najboljše vzmetnice iz spominske pene

Slabost vzmetnice iz pene pa je na primer ta, da je tam, kjer ležimo toplo in mehko, drugje pa trdo in hladno. Med spanjem se posledično precej manj obračamo, kar pa seveda ni najbolje. Sčasoma tako nastanejo nezaželene vdolbine, ki se ne morejo več izravnati.

Ležišče z vzmetmi

Ležišče z vzmetmi je najbolj primerno za nekoliko težje osebe. Takšna vrsta ležišča na sploh velja za zračno ter ima lahko kar precej dolgo življenjsko dobo.

V tej kategoriji: