Kako izbrati prave škarje za obrezovanje žive meje na vašem vrtu?

Če imate na vašem vrtu okrasne grmiče, travo ali zimzeleno drevje kot so ciprese namesto ograje, boste morali slej kot prej uporabiti škarje za živo mejo za urejanje vašega vrta. Danes imate na voljo širok izbor takšnih orodij, zato se morate pred nakupom sami vprašati nekaj osnovnih vprašanj. Eno od vprašanj, ki si ga boste morali zastaviti pred nakupom škarij za živo mejo, je, kakšno rastlinje boste z njimi obrezovali.

Glede na odgovor boste kupili orodje z ustrezno dolžino rezila. Na primer, za obrezovanje manjših grmovnic in trave bodo potrebne škarje z bistveno krajšim rezilom, dolgim približno 12 cm. Za obrezovanje večjih grmov in žive meje pa boste potrebovali daljše rezilo, do dolžine 65 cm, za kar pa lahko celo uporabite teleskopski nastavek.

Izberite prave škarje za obrezovanje žive meje, da bo vaša okolica doma vedno urejena.

Kako izbrati prave škarje za živo mejo za svoje potrebe?

Poleg različnih dolžin rezil, so različne tudi vrste škarij za živo mejo. Enostranske škarje so najbolj primerne za obrezovanje ravne žive meje, saj imajo zobe samo na eni strani vodila rezila. Zaradi daljšega rezila je obrezovanje bolj enakomerno že z enim potegom škarj. Dvostranske škarje se uporabljajo predvsem za oblikovanje žive meje, kjer morate uporabiti škarje v vseh smereh. Nastavljiv ergonomičen ročaj omogoča boljši oprijem in upravljanje z orodjem. Škarje za živo mejo z višinskim nastavkom pa imajo prednost, da se lahko uporabljajo za vse vrste rastlinja. Z nastavkom dosežemo visoke žive meje, medtem ko brez nastavka urejamo nizke žive meje in talno rastlinje. Teleskopski nastavek pa omogoča obrezovanje visokih živih mej brez lestve, pri čemer lahko tudi nagnemo rezilo in obrežemo vrhove.

Škarij za živo mejo se ločijo tudi glede na vir energije

Akumulatorske škarje za živo mejo so ene izmed najbolj priljubljenih in praktičnih škarij za živo mejo. So precej lažje in bolj enostavne za uporabo kot bencinske verzije. Akumulatorske škarje so manj hrupne in bolj prijazne do okolja, z njimi pa lahko enostavno obrežemo grmičevje in travo. Največja pomanjkljivost je morda polnjenje baterije, zato priporočamo, da imate na voljo tudi rezervno baterijo za nemoteno urejanje okolice.

Bencinske škarje za živo mejo so tradicionalna izbira, ki jih poganja bencin. So bistveno težje in manj prijazne do okolja v primerjavi z akumulatorskimi in električnimi škarjami. Električne škarje za živo mejo so izjemno lahke in tihe, kar je njihova največja prednost. Edina zahteva je, da imate dostop do elektrike in podaljška, če je potrebno.

V tej kategoriji: