Kako skrbim za škarje za živo mejo?

V kolikor imate vrt ali okolico iz žive meje, potem veste, da so najbolj uporaben pripomoček prav škarje za živo mejo. Vsekakor pa je nujno potrebno tudi primerno vzdrževanje, ki je sicer kar precej enostavno.  

Kako skrbim zanje?

Oglejmo si sedem zelo preprostih načinov, kako ohraniti učinkovitost in zanesljivost škarij za živo mejo še vrsto let.

  • Očistite rezila.
  • Naostrite rezila škarij za živo mejo.
  • Privijte ohlapne vijake ali pritrdilne elemente.
  • Rezila redno mažite.
  • Naj bo notranjost čista.
  • Pravilno jih shranite.

Kako jih naostriti?

Drugo enostavno orodje za ostrenje je pripomoček, ki izgleda kot palica za golf z nazobčanim rezilom namesto glave. Večina jih ima 25-stopinjski poševni rob na spodnji površini rezila. Obojestransko rezilo lahko prilagodite s pilo, če ni preveč topo. Ploščate pilice so odlične za ostrenje rezil na teh pripomočkih. Pri ostrenju pazite, da to storite pod enakim kotom kot rezilo, in če so na rezilu zareze ali ureznine, bodite še posebej previdni, da jih tudi pilite. Kako naostriti škarje za obrezovanje z pilo?

Z lahkoto lahko izostriti svoje škarje doma. Ko očistite škarje in odstranite rjo s kosom jeklene volne, uporabite file, da naostrite rezilo škarij . Ko so škarje že ostre, jih premažemo z lanenim oljem, da se prepreči rjavenje.

Ali bodo škarje zmožne rezati tudi veje?

Tudi težke škarje s širšimi utori nimajo moči, da režejo skozi drevesne veje . Dejstvo je, da škarje morda ne bodo opravile obrezovanja trjših vej, kot bodo to opravile škarje za obrezovanje. Ali lahko zamenjam rezila na električnih škarjah za živo mejo? Pri vseh vrstah škarij za živo mejo morate paziti na rezila in se prepričati, da so ostra. Morda boste morali občasno naostriti rezila, ki jih imate, ali občasno zamenjati svoja stara rezila z novimi, da ohranite škarje v dobrem stanju.

Kako nastavim rezila?

Pred začetkom dela na rezilih stabilizirajte enoto na strani blažilnika. Odvijte matice na vrhu rezila škarij za živo mejo, po potrebi zamenjajte matice. Privijte vijake na spodnji strani nožev, da se tesno prilegajo, nato popustite vijake.

Preberite naslednji članek: Za kaj vse lahko uporabite kakovostno izbran dehidrator

Med nepogrešljive pripomočke v nekaterih gospodinjstvih zagotovo sodi tudi dehidrator. Sušenje hrane je človek odkril že v pradavnini, ko je iskal načine, kako ohraniti živila dlje časa užitna. Sodobne metode shranjevanja živil s pomočjo hlajenja, zamrzovanja, konzerviranja ali pasterizacije, so ta starodavni način obdelave živil skoraj potisnile iz naše zavesti. 

V tej kategoriji: