Za kaj vse lahko uporabite kakovostno izbran dehidrator

Med nepogrešljive pripomočke v nekaterih gospodinjstvih zagotovo sodi tudi dehidrator. Takšno napravo bi zlahka lahko poimenovali tudi kot sušilec hrane. Pri svojem poslu pa pripomoček s pridom izkoriščajo tudi gostinci. Seveda nam ob tem najprej na misel pride sušenje sadja. V dehidratorju se namreč lahko učinkovito in relativno hitro posuši prav vsaka vrsta sadja.

Prav tako pa lahko s pomočjo omenjene naprave pripravite okusne sladice, domače začimbe, hrano za svoje hišne ljubljenčke, ne nazadnje posušite tudi cvetne liste vaših najbolj priljubljenih cvetov.

Dehidrator lahko poimenujemo tudi sušilec hrane.

Več kot priročno gospodinjsko sredstvo

Poleg učinkovitega sušenja sadja vseh vrst vam dehidrator omogoča pripraviti tudi nekatere izvrstne sladice, kot so na primer energijske ploščice iz ovsa, medu, dehidriranih jajc, brusnic. V njem lahko osušite in zmeljete v prah tudi zelenjavo, na primer paradižnik.

Za hišne ljubljenčke s pomočjo sušilca hrane lahko naredite izjemno okusne krekerje iz ovsa, jabolk ter cimeta in še iz drugih priljubljenih okusov ter oblik. V tem primeru na svoj račun lahko pridejo tudi cvetni listi najljubših cvetic. Ti se posušijo najkasneje v roku 12 ur. Cvetove nato namočite v priljubljena eterična olja in z njimi vsakodnevno osvežujete različne prostore.

čebelarska oprema

Preberite tudi:

Čebelarska oprema – kaj vse vključuje?

Na začetku ukvarjanja s čebelarstvom obvezno potrebujete vsak nekaj osnovnih pripomočkov, s katerimi si lahko bistveno olajšate delo in se obvarujete pred piki čebel. Oprema za čebele se deli na osebno opremo, orodje in priprave.

Sušenje živil v lastni režiji

Dejstvo je, da ima kupljena sušena hrana praviloma dodane kemične konzervanse. Tudi odstotek maščob je precej visok. Vse to kaže, da je bila dehidrirana kupljena hrana cvrta. Pri njej zato ni bila odstranjena tudi voda. To pomeni, da je še vedno najbolje, da hrano osušite kar v lastni režiji na domu. Za to pa seveda potrebujete dovolj kakovosten dehidrator.

Ob omenjenem pa bo marsikdo med vami pomislil, da hrano lahko na dovolj primeren način osuši oziroma dehidrira kar v pečici ali pa celo na štedilniku. Seveda večina pečic nima možnosti, da bi lahko temperaturo postavili tako nizko in tudi tako natančno, kot nam to omogoča dehidrator. Znano je tudi, da pečica povsod nima enake temperature. Posledično to pomeni neenakomerno pa tudi slabo dehidracijo. Številne pečice imajo prav tako samo največ do dve rešeti. Tudi to pomeni, da takšne naprave ne zmorejo biti enako učinkovite kot dehidratorji. Ključna prednost omenjenih naprav je tudi ta, da lahko hrano med sušenjem pustimo brez večjega nadzora.

V tej kategoriji: