Kdaj se lahko uporabljajo meglenke

Zagotovo vam je kot vozniku oziroma uporabniku vozila povsem jasno, kako zelo pomembno vlogo imajo tudi avtomobilske luči. Ob tem nam na misel seveda hodijo tudi meglenke. Uporabo tovrstnih luči na cesti predpisuje eden od členov zakona o pravilih cestnega prometa. V njem je zapisano, da se ob zmanjšani vidljivosti praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke za avto ali pa kombinacija teh žarometov.

Uporaba meglenk je torej dovoljena le, ko je vidljivost manjša od 50 metrov ali kadar tovrstne avtomobilske luči delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk pa ni nikakor dovoljena na avtu, za katerim vozi na majhni razdalji katero koli drugo vozilo. To pomeni, da se avtomobilske meglenke ne smejo uporabljati tudi v koloni vozil.

Avtomobilske meglenke so pomemben varnostni element, ki vam pomaga, da vidite in ste vidni v slabih vremenskih razmerah.

Uporaba zadnje avtomobilske meglenke

Meglenke za avto se torej lahko uporabljajo v megli, a le pod določenimi pogoji. Za samo označevanje vozil se priporoča uporaba zadnje meglenke. Ta se lahko uporablja, ko je vidljivost na cesti krajša od 50 metrov. Kadar se vidljivost izboljša, se mora meglenka izklopiti. Sprednji meglenki pa se smeta uporabljati v poslabšanih razmerah vidljivosti.

Dejstvo je, da odločitev za uporabo tovrstnih luči za avto najpogosteje temelji na izkušnjah. Na vozilih so daleč najpogosteje serijsko vgrajene zadnje meglenke. Sprednje meglenke pri izhodiščnih modelih pa ne sodijo med serijsko opremo. Če kupec želi takšne avto luči, mu proizvajalci vozil najpogosteje ponudijo dokup dražjega paketa, ki vsebuje meglenke, ali pa dokup samo meglenk ob ostali nespremenjeni opremi avta. Sicer pa se takšna svetila za avto lahko vgradijo tudi po nakupu osebnega vozila. Različni ponudniki oziroma proizvajalci vozil imajo v svojem proizvodnem programu najpogosteje po več modelov meglenk. Vgradnja se najpogosteje zaupa specializirani delavnici, ki seveda poskrbi za povsem strokovno vgradnjo meglenk.

Barva avto meglenk

Meglenke torej za vozilo predstavljajo prav posebno vrsto luči. Zanje je značilen močnejši snop svetlobe. Nameščene so direktno pod žarometi, zagotavljajo pa seveda boljšo osvetljavo cestišča. Uporabne so predvsem pri manjši ter slabši vidljivosti. V praksi navadno to pomeni v megli ali drugih slabših oziroma podobnih situacijah.

Za sprednji del meglenk je značilno, da so bele barve. Zadnje pa so močne rdeče barve. Nastopajo lahko parno ali pa so le ene.

V tej kategoriji: