moderno kamnoseštvo

Kratka in preprosta zgodovina kamnoseštva

Nedvomno je, da je kamen material s katerim smo ljudje postavili temelje civilizacije. Še dandanes je to izredno popularno sredstvo za gradnjo stopnic, kopalnic, kuhinjskih pultov ter tudi večjih struktur, kot so spomeniki. Veliko ljudi pa se ne zaveda, da je kamnoseštvo poklic, ki je star že več tisoče let. Prve izdelke iz kamna je mogoče zaslediti že več kot 10.000 let nazaj v antičnih časih. Takrat so se civilizacije predvsem zanašale na gradnjo struktur in drugih zgradb iz kamna. Zanimivo dejstvo pa je, da še dandanes mojstri obdelovanja kamna uporabljajo mnoga enaka orodja za doseganje istih ciljev.

Mojstri kamnoseki so inženirji in umetniki

Izoblikovanje struktur, obrazov, rož in drugih umetnostnih podob iz kamna ni majhen poseg. Zahteva ogromno načrtovanja, taktičnega razmišljanja in seveda ustvarjalnosti. Največje arhitekturne čudeže je mogoče odkriti v starodavnih civilizacijah, ki se imele zelo izpopolnjeno obrt kamnoseštva. Dober primer tega so piramide v Egiptu, ki so pravi arhitekturni čudež sveta. Še dandanes jih znanstveniki preučujejo, ker uspešno kljubujejo času in vremenskim elementom že tisoče let. Obenem pa se zdi skoraj nemogoče, da bi lahko starodavna civilizacija izgradila take neverjetne zgradbe, ki stojijo še danes.

kakovostno kamnoseštvo
Največje arhitekturne čudeže je mogoče odkriti v starodavnih civilizacijah, ki se imele zelo izpopolnjeno obrt kamnoseštva.

Kamnoseki so v Evropi gradili gradove

Znanje in orodja za obdelavo kamna so močno spremenili izgled Evrope skozi zgodovino. Takrat je bilo kamnoseštvo zelo razvito in uporabljeno za namene izgradnje mest, vojskovanja, grajenje zidov, orodij, orožij in še mnogo več. Morda pa so izmed vseh struktur najbolj opazni ravno Evropski gradovi. Zasledimo jih lahko skoraj po vsej Evropi, saj so bili uporabljeni za preprečevanje barbarskih in roparskih pohodov. Njihovo izgradnjo je omogočalo znanje in izkušnje mojstrov kamnosekov, ki se izklesali bloke kamnov in druge elemente potrebne za izgradnjo različnih stavb ter struktur.

Tako je bilo mogoče ustvariti veličastne gradove, ki še dandanes jemljejo sapo.

Moderno kamnoseštvo

Dandanes so orodja kamnosekov močno napredovala. Na voljo imamo številne računalniške modele, rezalne stroje in stroje za dodatno obdelavo kamna, ki jih včasih ni bilo. Zanimivo dejstvo pa je, da se kljub temu niso osnovna orodja kamnoseštva spremenila. Še vedno je potrebno rezkati, žagati, oblegati in izvajati druge aktivnosti z ročnimi orodji. To je tudi razlog, da morajo kamnoseki biti fizično zdravi in imeti številne ročne spretnosti. Res je, da imajo na razpolago računalniško opremo, vendar jim služi le kot pomočnik. Večino dela je potrebno opraviti ročno, kar zahteva veliko mero natančnosti in spretnosti.

Ročno izklesan marmor – s tradicionalnimi in modernimi orodji.

Kamnoseški izdelki za dom

Kamen je nedvomno eden izmed najstarejših materialov za izdelavo različnih zgradb. Zato ni čudno, da se ga še dandanes uporablja za opremo manjših in večjih domov. Velika prednost kamna je tudi njegova lastnost izolacije. Zato je odličen material za izgradnjo tal, za obložiti stene, izdelati stopnice in še mnogo več.

Zelo dobrodošla lastnost kamna je požarna varnost. To je material, ki je požarno zelo varen. V zimskem času pa zadržuje toploto, kar nam pomaga pri manjši porabi električne energije. Z modernimi kamnoseškimi postopki je mogoče izgraditi tudi kuhinjske pulte in druge elemente za dom, ki jih bo moč preprosto čistiti ter bodo imeli dolgo življenjsko dobo.

kamen za vsak dom
Kamen je nedvomno eden izmed najstarejših materialov za izdelavo različnih zgradb.

V tej kategoriji: