Kako izbrati ustrezne talne obloge?

Ste se odločili za prenovo doma ali pa se ravnokar selite v novo stanovanje ali hišo, kjer bo potrebna obsežnejša prenova? Ste pravkar spoznali, da boste morali zamenjati talne obloge in ne veste čisto, kako se lotiti nakupa? Potem berite naprej in izvedeli boste nekaj pomembnih informacij, ki vam bodo v pomoč pri izbiri.

Med materiali je najbolj priljubljen les, predvsem parket, a tudi tu lahko izbirate med različnimi vrstami lesa, različnimi dimenzijami desk ter različnimi načini obdelave. Pri tem je treba poudariti predvsem velik pomen izbire prave lesene vrste, ki pa mora biti obenem tudi dovolj trdna in stabilna, da bo učinkovito opravljala funkcijo talne obloge. Med lesenimi je vsekakor najbolj zanesljiv in obenem tudi najbolj uveljavljen hrast.

Koliko različnih vrst obstaja in katere so najboljše?

Prvo, kar morate vedeti, je, da obstaja več različnih vrst talnih oblog • lesene, laminatne, epoksi in vinilne. Za vinilne oz. PVC talne obloge je značilna visoka odpornost za tla. Glede na način polaganja poznamo dve vrsti vinilov, in sicer so lahko takšni, ki jih je možno polagati na že obstoječe talne obloge, ali pa se jih lepi. Pri tem velja omeniti, da je pri obeh načinih kakovost enaka. Stopnja obrabe vinila je namreč odvisna od prostora, v katerega ga nameravate polagati.

moderno kamnoseštvo

Kratka in preprosta zgodovina kamnoseštva

Nedvomno je, da je kamen material s katerim smo ljudje postavili temelje civilizacije. Še dandanes je to izredno popularno sredstvo za gradnjo stopnic, kopalnic, kuhinjskih pultov ter tudi večjih struktur, kot so spomeniki.

Katere vrste so primerne za posamezne prostore?

Če potrebujete talne obloge za kuhinjo, je dobro vedeti, da so za kuhinjo najprimernejši vinili, parketi in laminati, skratka tako kot pri drugih prostorih. Če pride do zlitja tekočine, jo lahko brez težav takoj obrišete, ne glede na površino. Za kuhinjo torej ni potrebna kakšna posebna vrsta talnih oblog, saj so lahko takšne kot v drugih prostorih.

Za dvorišče so najprimernejše lesene, ki so namenjene za polaganje na terasi, pri tem pa sta med lesnimi vrstami najbolj priporočljiva cumari in sibirski macesen. Tla v kopalnici morajo biti stoodstotno vodoodporna, zato so tam predvsem priporočljive vinilne talne obloge, dobro pa se obnese tudi parket teak, ki je znan po svoji visoki vsebnosti olj in zelo učinkovito odbija vodo.

Na kaj je treba biti pozoren pri polaganju lesenih oblog v stanovanju?

Preden začnete z vgradnjo, morate natančno določiti debelino parketa, ki ga potrebujete. Če so estrihi že vgrajeni oziroma če gre le za prenovo, potem lahko debelino izberete tudi glede na trenutno vgrajene talne elemente. V primeru, da nameravate vgraditi še talno ogrevanje, potem pazite, da izberete ustrezno lesno vrsto in debelino, da bo po vgradnji vzpostavljena optimalna toplotna prevodnost. Predvsem mora biti estrih, kamor boste vgradili talne obloge, čvrst, primerno suh ter raven.

V tej kategoriji: