pomanjkanje magnezija

Športna zmogljivost in uspešnost

Zdrav način življenja je pogosto tudi ukvarjanje s športom. Za izboljšanje počutja in podporo telesu med telesno aktivnostjo pogosto jemljemo posebne vitamine. Če kakšnega športnika vprašate, kateri bistveni elementi so pomembni, bodo mnogi omenili kalcij, železo, cink in magnezijev klorid, kateri ima ključno vlogo pri nemotenem delovanju telesa. Tako je zelo pomemben, ne le za zdravje športnikov, pač pa za vsako osebo nasploh.

Zakaj je pomembno, da predvsem športniki spremljajo raven magnezija?

  • Magnezij je enajsti najpogostejši element v človeškem telesu in je prisoten 50 % v skeletnih tkivih in 50 % v mišičnih vlaknih. Človeškemu telesu je nenadomestljiv, ključno vlogo ima pri več kot 300 presnovnih procesih, spodbuja tudi zdravje in delovanje mišic, celovitost kosti, itd. Na kratko – pomaga ohranjati zdravje telesa in mladost, pomanjkanje pa ravno nasprotno. 
  • Pomanjkanje magnezija negativno vpliva na zdravje predvsem med fizičnimi napori. Zaradi povečanega potenja in drugih naravnih načinov odstranjevanja tekočine iz telesa se magnezij pri športnikih izloča še hitreje. 
  • Tudi zelo dobro uravnotežena prehrana – dieta, ne zagotavlja zahtevanega minimalnega dnevnega odmerka. 
  • Izguba magnezija povzroča fizični stres, kar vodi do očitne potrebe po dodatnem magneziju med dolgotrajnim fizičnim naporom. Magnezij ima lastnosti, ki povečujejo prilagajanje na vadbene obremenitve in izboljšujejo telesno zmogljivost med vadbo. 

Kakšen je pravilen vnos vitaminov pri športnikih?

Danes skoraj vsakemu od nas primanjkuje določenih vitaminov, bodisi zaradi opustošene prehrane, onesnaženosti okolja, poslabšanja kakovosti izdelkov, itd. To pomembno vpliva na zdravje, še bolj pa so ogroženi športniki, ki so izpostavljeni velikim obremenitvam. Zato je nujno dopolniti zalogo snovi, kar bo pripomoglo k boljšim športnim rezultatom, kakor tudi pri ohranjanju zdravja.  

Pomanjkanje magnezija vpliva na športno zmogljivost.
Magnezij igra ključno vlogo pri več kot 300 presnovnih procesih v telesu. Športniki so izpostavljeni velikim obremenitvam, zato morajo nadomestiti zalogo snovi, ki vplivajo na delovanje mišic in kosti.

S prehranskimi kompleksi se lahko izboljša številne biokemične procese. Posledica je sposobnost telesa, da odstrani strupene snovi. Hkrati se poveča tudi regenerativno funkcijo telesa in se okrepi mišično skeletni sistem. Izboljša se strukturo in funkcionalno aktivnost celic. Hitrost prenosa nevro-refleksnih impulzov pa bo bistveno večja.

Magnezij in čarobna moč

Ali je res dovolj, da ostanete zdravi, če se ukvarjate s športom in vodite zdrav način življenja? Žal, to še zdaleč ni vse kar telo potrebuje. Resda iz »prave hrane« dobimo določene vitamine in minerale, športna aktivnost pa poveča  vzdržljivost in izboljša telesno pripravljenost. Ampak… ali lahko pojemo toliko hrane, da le s hrano priskrbimo telo s potrebnim dnevnim vnosom, za nemoteno delovanje? In, telesna aktivnost zahteva tudi višji vnos nekaterih pomembnih snovi v telesu, saj se med telesno obremenitvijo hitreje izločajo. Intenzivna telesna aktivnost vodi do znižanja ravni magnezija v serumu in plazmi. Največja poraba kisika je odvisna od oskrbe telesa z magnezijem. 

Po fizični aktivnosti ali športu je zelo pomembno, da vnesete magnezij.

Med drugim, magnezij vpliva na delovanje mišic, privzem kisika, proizvodnjo energije in ravnovesje elektrolitov in se glavni vir energije za vse biološke procese proizvaja s sodelovanjem magnezija.

Za preprečevanje ali za boj proti pomanjkanju magnezija, lahko uživate magnezijev klorid.

V tej kategoriji: