Vrste mulčerjev

Mulčer je posebna vrsta stroja. Namenjena je mulčenju ostankov rastlin v poljedelstvu, sadjarstvu, vinogradništvu in čiščenju ostalih površin na kmetijah, komunalah ter infrastrukturah. Na razpolago je veliko vrst mulčerjev, ki se jih lahko uporablja na različnih terenih. 

Mulčerje lahko koristno uporabljate na domačem dvorišču, v gozdu, na polju. Posebna vrsta mulčerja je mulčer za šparglje. 

Univerzalni in poljedelski mulčerji 

Za mulčenje rastlinskih ostankov v poljedelstvu se uporabljajo univerzalni mulčerji. Z njim lahko, na primer, mulčite slamo, krompirjeve cime, sončnice, koruznico. Pogosto se taka vrsta mulčerja uporablja še v komunali, na primer ob cestah, železnicah, v sadjarstvu, v vinogradništvu za mulčenje vej, rozg, ter ne nazadnje še za čiščenje pašnikov. 

Nekoliko bolj robusten izgled imajo poljedelski mulčerji, ki so izjemno vsestranski. Uporabljajo se lahko za delo na velikih kmetijskih površinah, in to pri večji hitrosti. Zlasti koristni so za mulčenje žitnih ter koruznih strnišč, travinja, sončnic ter drugih kultur. 

Bočni in travniški mulčerji 

Ta vrsta mulčerja je zlasti namenjena za mulčenje visečih površin in komunalnih površin z večjim nagibom. Pogosto jih lahko videvate ob brežini vodotokov, jarkov, obcestnih površinah. 

Travniški mulčer je hitra in efektivna vrsta mulčerja travne mase v sadovnjakih, parkih, vinogradih, na pašnikih, letališčih ali golf igriščih. 

Vinogradniško-sadjarski in gozdarski mučerji 

Za profesionalno uporabo v vinogradništvu in sadjarstvu za mulčenje vej, trave in rozga so zlasti dobrodošli vinogradniško-sadjarski mulčerji. Gozdni pa si namenjeni za čiščenje površin na zaraščenih površinah. Predvsem so namenjeni za drobljenje vseh vrst lesa, vej, grmičevja ter podobno. 

Mulčerji za šparglje 

Mulčer za šparglje je zelo preprost za uporabo. Nudi vam popolnoma nov koncept stroja, obenem še praktičen in namenski dizajn. Uporabnikom daje zanesljivost ter priročnost. Zagotavlja bistveno boljše rezultate pri mulčenju

Nakup novega ali rabljenega mulčerja 

Mulčerje je možno nakupovati tudi preko spleta, tako kot v različnih fizičnih prodajalnah s tovrstno opremo. Preden se lotite nakupa, se najprej vprašajte, za kakšne namene boste mulčer dejansko potrebovali. 

Odločite se lahko za nakup rabljenega ali novega mulčerja, ponekod so vam naprave na voljo tudi za izposojo za določen čas. Če boste mulčili večje površine, je najbolje, da se odločite kar za nakup mulčerja za traktor. 

V tej kategoriji: