Nakup novih gum za motor

Vsak motorist ve, da je skrb za motor ključna za ohranjanje varnosti na cesti. Tako je primerna motoristična oprema izredno pomembna za voznika, kot tudi za motor. Res pa je, da so gume za motor edini kontakt našega motorja s cesto, ko se vozimo. Zato je izredno pomembno, da jih zamenjamo z novimi, ko se stare obrabijo. Obrabljene gume zmanjšajo sposobnost našega vozila, da učinkovito speljuje ovinke, pospešuje, prehiteva ter se tudi ustavi. 

Gume opravljajo več nalog hkrati

Gume za motor so stik s cestiščem. Tako morajo biti v dobrem stanju, da lahko varno prenašajo vso težo našega motorja in nas med vožnjo. To je tudi njihova glavna naloga, vendar ne edina. Gume imajo poleg zagotavljanja stabilnost tudi funkcije, kot so:

  • Učinkovito prenašanje pogonske sile na cestišče med zavijanjem
  • Absorbiranje udarcev s ceste
  • Prenašanje konjskih moči z našega motorja na cesto
  • Zagotavljanje varnega pospeševanja in ustavljanja

Priporočeno je, da nikoli ne vozimo motorja z razpokanimi gumami. S tem se izognemo možnim padcem ter drugim nesrečam.

PENTAX Image

Zamenjava obeh gum hkrati

Veliko motoristov se vpraša, če je potrebno zamenjati obe gumi na motorju hkrati. Odgovor je DA in NE. Večinoma se bolj obrablja zadnja guma, saj na njej sloni pogonska sila vsega motorja. Pri zaviranju pa se večino teže upre v sprednji del motorja. Če je samo ena guma obrabljena, potem lahko zamenjamo samo to.

Priporočeno je zamenjati obe gumi, če sta stari nad 5 let. Tako zagotovimo varno vožnjo in najboljšo obvladljivost našega motorja v vseh pogojih. 

Pri normalni vožnji se zadnja guma za motor obrablja dvakrat hitreje. Temu je tako, saj jo ob pospeških in zaviranju močno obremenimo. Priporočljivo je, da vedno uporabljamo obe gumi za motor od enakega proizvajalca. S tem se zagotovi primerna razporeditev teže motorja, kot tudi primerna geometrija vozila pri raznih obremenitvah.

Različne gume za različne vrste motorjev

Dejstvo je, da vsak motor potrebuje svojo specifično opremo za najboljše delovanje. Gume za motor si tudi niso vse enake. Tako moramo za dirkalni, off-road, touring, potovalni in drugi motor kupiti svojevrstni tip gum.

Tako se bomo morali odločiti med različnimi specifikacijami gum. Tako bo način vožnje našega motorja igral velik faktor pri nakupu novih gum. Obenem pa je izredno pomembna podlaga po kateri se bomo vozili. Za vse podrobnosti je najbolje, če o tem povprašamo prodajno osebje, kjer bomo opravili nakup opreme za naš motor.

V vsakem primeru pa je priporočljivo, da vedno poskrbimo za dobro delovanje našega motorja. Na spletni strani www.yogi.si bomo našli ogromno motoristične opreme za vsako vrsto motorja.

V tej kategoriji: