Pomembnost zamenjave svečk v našem avtomobilu

Vsak avtomobil je sestavljen iz mnogih delov, ki jih je potrebno sčasoma zamenjati. Za pravilno delovanje motorja so izredno pomembne svečke za avto. To je zelo majhen avto del, ki skrbi za pravilen zagon motorja. Ko so svečke obrabljene, je velika verjetnost, da naš jekleni konjiček ne bo deloval pravilno. Večina voznikov pa se ne loti zamenjave vse dokler ni prepozno. Zato je zelo pomembno, da se vsak novi in izkušeni lastnik avta zaveda pomembnosti omenjenega avto dela.

Svečke za avto so pomembne.
Za pravilno delovanje motorja so izredno pomembne svečke za avto.

Nove svečke omogočajo najboljše delovanje motorja

Zamenjava svečk za avto ohrani naš motor v najbolj optimalnem stanju. Velikokrat so za neuspel zagon motorja krive ravno svečke. Tako moramo večkrat obrniti ključ v ključavnici, da poskušamo zagnati motor. Če se nam to dogaja redno, bolj obremenjujemo motor, porabimo več goriva, naš avto pa tudi izpušča več emisij. Možno pa je tudi, da bo ob hladnem zagonu motorja naš avtomobil imel slabe pospeške, manjšo moč ali prenizke obrate, kar bo povzročilo vibracije v kabini.

Hladni zagon motorja je lažji s novimi svečkami za avto

Največji izziv pri uporabi našega vozila je vedno hladni zagon motorja. To je še posebej opazno v zimskim mesecih. Enako pa velja za avtomobil, ki je že dalj časa parkiran. Temu je tako, saj se pri nizkih temperaturah tekočine v motorju pričnejo utrjevati oziroma prehajajo v trdno stanje. Če pa motorja že dalj časa nismo zagnali, pa se zgodi enako. V obeh primerih motor potrebuje več električne moči, da prične delovati. Stare svečke za avto pa ne zmorejo ustvariti dovolj električne energije, da se v motorju pričnejo obračati bati. Zato je potreben večkraten poizkus zagona motorja v našem avtomobilu. Vse omenjene težave pa lahko izničimo, če zamenjamo svečke. Obenem pa bo bomo tako tudi ohranili štarter oziroma zaganjalnik motorja v boljšem stanju, saj bo vedno dobil dovolj električne energije za pravilno delovanje.

Nove svečke zmanjšamo možnost okvare katalizatorja

Veliko avto delov je med seboj odvisnih. Njihova soodvisnost morda ni takoj vidna, saj se pokaže šele skozi čas. Tako so svečke za avto zelo pomembne, kar se tiče ohranjanja zdravja katalizatorja. Neuspeli zagoni motorja lahko odvržejo veliko goriva v izpušni sistem. Tam pa povzročijo pregrevanje katalizatorja, kar ga sčasoma poškoduje. Poškodovan katalizator pa lahko prične dušiti motor, kar se opazi pri nižjih konjskih močeh, slabših pospeških in večji porabi goriva. Zamenjava ali popravilo katalizatorja pa je hitro zelo drago. Svečke pa so dokaj ugodne za nakup in brez težav delujejo tudi po več let, brez potrebe, da bi jih zamenjali.

V tej kategoriji: