Pravilna napetost klinastih jermenov preprečuje prehitro obrabo avto delov

V osnovi delimo jermene na dva dela in sicer na klinaste in zobate. Pri tem klinasti jermen moč prenaša s trenjem, zobati pa  s sinhronim vrtenjem.  Sama funkcija jermena je, da prenaša vrtljaje iz gonilne jermenice na eno ali več gnanih jermenic. Pri tem sta pomembna oblika in dizajn, saj se tako pravilno prenašajo moč, navor in hitrost.

Pogon pomožnih enot avtomobila

Med delovanjem, klinasti jermen prenaša moč in navor s pomočjo trenja.  S svojo specifično obliko se popolnoma prilegajo jermenici in s tem ustvarijo največje možno trenje. Delimo jih na dve vrsti in sicer:

  • Obložene,
  • Izzobljene .

Nadalje se delijo še na:

  • Klasične,
  • Ozkoprofilne.

Poskrbite za pravilno napetost jermenice

V kolikor posamezne pogonske dele menjate sami, ali to stori mehanik, morate poskrbeti za pravilno napetost vseh delov. Napetost je potrebno redno spremljati in upoštevati navodila proizvajalca. Pri vsakem avtomobilu so namreč specifikacije malenkost drugače in jih ne moremo posploševati. Redno spremljanje in skrb za ponovno vzpostavitev ustrezne napetosti, poskrbita za nemoteno delovanje vseh avto delov. V primeru neenakomerne ali pretirane obrabe klinastega jermena, je potrebno zamenjati celotni avto del.

Kako prepoznamo znake obrabe?

Obraba klinastega jermena se hitro prikaže v obliki cviljenja avtomobila. Že pri prvem vžigu se lahko sliši cviljenje, ki lahko med vožnjo postaja čedalje glasnejše in opaznejše. V kolikor se to ponavlja med samim speljevanjem in vožnjo, je potrebno klinasti jermen pregledati. Lahko je samo premalo zategnjen in potrebuje pravilno zategnitev. V kolikor je ohlapno napet in se ga ne da zategniti, pa ga zamenjate z novim. V primeru prevelike obrabe in prepozne menjave dela,pride do obrabe in obremenitve tudi drugih avto delov. 

Preberite si še naslednji članek: Pravilno nakupovanje metlic za brisalce

Metlice brisalcev dobijo pomembnejšo vlogo, ko se vozimo po dežju ali v snegu.

Pretrgan klinasti jermen in poškodbe avtomobila

V kolikor se klinasti jermen pretrga, pride do večjih poškodb avtomobila. V primeru, da se to zgodi med vožnjo, lahko pride do prometne nesreče. Avto zaradi poškodb motorja postane nevozen ali pa so stroški za popravilo preveliki v primerjavi z vrednostjo vozila. Priporočljivo je, da se jermen zamenja na vsake  100.000 prevoženih kilometrov oziroma vsakih 5 let. V primeru obrabe pa ga zamenjajte z novim avto delom že prej. Pri starejših modelih avtomobila lahko večino obrabljenih delov zamenjate sami s pomočjo priloženega priročnika. Pri novejših pa avtomobil raje odpeljite do avtomehanika, da klinasti jermen zategne oziroma zamenja z novim.

V tej kategoriji: