depresija

Kaj omogoča presejalni test depresije?

Depresija je pogosta in resna bolezen, ki prizadene telo, prav tako način razmišljanja in posledično še počutje. Nikakor bolezni ne smemo poistovetiti z občasnim občutkom žalosti, brezvoljnosti in izčrpanosti. Pomembno je, da so prepoznani znaki depresije in simptome, ki kažejo da gre res zanjo in ne zgolj za začasni občutek brezvoljnosti.

In kje pravzaprav tiči vzrok za nastanek depresije? Znanstveniki so prišli do spoznanja, da verjetni razlogi oziroma vzroki izvirajo iz kombinacije bioloških, dednih, psiholoških pa tudi individualnih dejavnikov, ki so seveda povezani z družbenim okoljem prizadete osebe. Pri ugotavljanju ima zelo pomembno vlogo tudi tako imenovani presejalni test depresije.

Pomoč presejalnega testa depresije

Presejalni test depresije pomaga pri določanju, ali imate simptome in motnje. Potrebno je odgovoriti na nekaj vprašanj. Ponujenih je več možnosti, treba pa je izbrati samo enega od možnih odgovorov.

Presejalni test depresije pomaga pri določanju simptomov depresije
Presejalni test depresije pomaga pri določanju, ali imate simptome in motnje. Zgolj usposobljeni strokovnjak pa zmore diagnosticirati depresijo in priporočati zdravljenje.

Med drugim je treba odgovoriti na to, ali vse delamo počasi, ali je naša prihodnost videti brezupna, ali se težko osredotočimo na branje nečesa, ali težko sprejemamo odločitve, ali smo izgubili zanimanje za stvari, ki so nam v preteklosti veliko pomenile, ali so iz našega življenja izginili vsi užitki in veselje ter podobno.

Rezultati testa depresije

Znaki depresije so lahko zelo očitni, kljub temu pa je to lahko le začasna težava, s katero se soočamo. Ravno zato je še toliko pomembneje opraviti test depresije.

Rezultati omenjenega testa lahko pokažejo, da nimate očitnih simptomov depresivnosti, da imate zgolj nekaj simptomov oziroma ste na robu, da imate simptome depresivnosti in nazadnje, da imate simptome depresivnosti.

Treba pa je poudariti, da test za depresijo v resnici ni namenjen diagnosticiranju. Zgolj usposobljeni strokovnjak zmore diagnosticirati depresijo in priporočati zdravljenje.

Različne oblike depresije

Poznane so različne oblike depresije, ki se razvrščajo glede na njihovo resnost, na sam potek bolezni, na počutje prizadete osebe, na pogostost depresivnih epizod in še na nekatere druge dejavnike.

Ali ste depresivni? 8 vrst depresije, ki bi jih morali poznati

Dejstvo pa je, da depresija prizadene tako ženske kot moške. Pri soočanju s tako vrsto motnje vas ne sme biti sram oziroma strah pristopiti k zdravniku. Ne nazadnje pa lahko tudi sami pripevate k uspehu zdravljenja. Ključno je aktivno vključevanje v lastno zdravljenje.

V tej kategoriji: