Otroške pesmice

Otroške pesmice predstavljajo v zgodnjem otroštvu pomemben dejavnik, saj se jih otrok, z večkratnim  ponavljanjem, nauči na pamet in z njimi natopa pred starši, prijatelji in v vrtcu pred sovrstniki. Na ta način si krepi spomin, samozavest in smisel za ritem in  uporabo besed. Ker so otroške pesmice večinoma šaljive, si otrok z njimi krepi tudi smisel za humor.

Ko je otrok majhen, mu moramo poleg branja in pripovedovanja pravljic in zgodb, večrat tudi zapeti kakšno pesmico, ki je primerna za njegovo starost. Nekatere so že kar ponarodele in se pojavljajo iz generacije v generacijo in starši se ob prepevanju le teh z nostalgijo in radostjo v srcu spomnijo tudi svojega otroštva in so začudeni, ko spoznajo, da po mnogih letih niso pozabili besedil.

Otroške pesmice naj bodo v zgodnji dobi stalnica, saj se otrok, ki še nima toliko besednega zaklada, rad izraža s pesmijo. Zato jim kupimo zbirko raznik pesmic in jih prepevajmo z njimi. Če morda obvladamo kakšen instrument, jih ob petju spremljajmo z njim in bodite prepričani, da bodo navdušeni. Dandanes že majhni otroci v predšolski dobi sodelujejo v pevskih zborih, eden takšnih je bil in je še Otroški pevski zbor RTV Slovenije. Ta ob začetku šolskega leta vabi manjše in večje otroke k vpisu in če se vam zdi, da je vaš otrok glasbeno nadarjen in ima posluh, ga vpišite tja. V pevskem zboru bo našel nove prijatelje, se seznanil z različnimi pesmimi, organizirani bodo nastopi in morda je vkljućitev v takšen zborček za otroka odsokčna deska za poznejšo pevsko in glasbeno kariero. Vredno je poskusiti in otrok vam bo nekoč hvaležen, da je koristno in zanimivo  preživel prosti čas.

S petjem v zgodnjem otroštvu se spodbuja tudi veselje do glasbe in igranja inštrumentov in otrokpm nekateri starši, ki jih  želijo navdušiti in usmeriti v glasbo, predvajajo razne pesmi in tudi resno glasbo, ko so še zelo majhni in  še ne znajo govoriti. Tako jim dnevno predvajanje določene glasbe in pesmi pride v podzavest in na obrazu je razbrati, da jim je to všeč.

Zato bomo ravnali prav, če bomo že majhnega otroka glasbeno izobraževali in mu večkrat prepevali pesmice, ki so primerne za njegovo starost. Še zlasti pred spanjem bo zahteval, da mu zapojemo njegovo najpriljubljenejšo pesem, ki ga bo zazibala v sladek sen. Zjutraj  tako ne bo mrk in nezadovoljen in morda nam bo sam spontano zapel in nas zvabil iz postelje.

V tej kategoriji: