Adventni venčki

Adventni venčki so prvi znanilci božičnih praznikov in veliko ljudi jih izdela sami, nekateri pa jih kupijo na tržnici ali v trgovinah in z njimi okrasijo svoja stanovanja in pričarajo v njih praznično vzdušje. Mnogi jih obesijo tudi na vrata in tako dajo vhodu v stanovanje še lepši videz.

Za izdelavo adventnih venčkov se navadno uporabljajo naravni materiali, ki se jih ovije okoli žičnatega oboda. Poleg smrekovih  vejic, se uporabljajo tudi vejice bora ali vejice listnatih dreves. Za dekoracijo lahko uporabimo razne storže, šipek, okrasno lubje, orehe, lešnike, plodove jerebike in leske, makove glavice, morske školjke, palčke cimeta in narezane posušene pomaranče in limone, palčke vanilije, trakove itd. Ne smemo pozabiti dodati še  sveč. Najbolj značilni venčki imajo štiri sveče in  štiri tedne pred božičem prižgemo prvo in nato vsak teden po eno do božiča.  Nekateri venčki imajo samo po eno svečo v sredini. Praznično vzdušje je popolno v soju sveč in prijetnih dišav, a paziti moramo na varnost, saj goreče sveče, ki jih ne nadzorujemo, lahko povzročijo požar in uničijo ves trud, ki smo ga vložili v izdelavo venčka ter zatrejo praznično razpoloženje. Zato previdnost ni odveč.

Čas pred božičem je čaroben in lep in od nas je odvisno, kakšno vzdušje bomo pričarali v našem domu. Vedno si vzemimo čas za dekoracijo stanovanja z božičnim drevesom, lučkami, prti in zavesami z božičnimi motivi, kupimo božično zvezdo in izdelajmo ali kupimo adventni venček. Že ko bo zagorela prva svečka, se bomo vsi zavedali, da se veliki praznik približuje in otroci bodo komaj čakali na darila, ki jih  bodo čakala pod božičnim drevesom. V tem času se čim več družimo, povabimo sorodnike in prijatelje na čaj in piškote, ki smo jih spekli sami in ob božočnem venčku s prižgano svečo pokramljajmo o tem in onem in se veselimo življenja, ki je dar že sam po sebi. Kdor bo vsaj malo vložil v prihajajoče praznike in poskrbel, da bo vsem lepo, bo bogato poplačan in srečen bo ob pogledu na radostne obraze, ki bodo sedeli okoli mize na kateri je položen adventni venček,  ki s svojo obliko ponazarja večnost. Če imamo otroke, jih razveselimo tako, da nam pomagajo pri izdelavi božične dekoracije, posebno venčkov in jim dajmo prosto pot pri izbiri marerialov in  opazujmo, kako bodo drobne ročice ustvarjale in olepševale pusto listje in mu dodale barvitost in lepoto. Pri tem pa jih  nikoli ne pozabimo večkrat pohvaliti za trud.  

V tej kategoriji: