Velika noč

Velika noč je krščanski praznik, ki slavi Kristusovo vstajenje. Je tudi družinski praznik, ki se vsako leto praznuje spomladi, datum pa ni točno določen. To je dan veselja in radosti, saj daje vernikom upanje, da je življenje večno, pade pa tudi v čudovit letni čas, ko se narava prebuja iz zimskega spanca, vse cvete in brsti in v zraku je čutiti omamne vonjave.

Tudi ljudje postanejo bolj veseli, okretnejši, v telesu se jim začno prebujati življenski sokovi, ki so tekom zime malce upočasnili svoj ritem in kri se jim hitreje začne pretakati po žilah. Vsi se počutijo bolje, saj jih lepa podoba narave spravi na plan. Za kristjane preneha veljati tudi štiridesetdnevni post in veselijo se  uživanja velikonočnih dobrot na sam paznik.

Za velikonočne praznike so značilne pisanice, ki imajo bogato zgodovino in nekatere so prava umetniška dela. Ljudje jih izdelujejo ročno iz različnih materialov in nanje narišejo ali vgravirajo določen vzorec. Te pisanice se tudi prodajajo v specializiranih trgovinah  in marsikateri turist jih kupi kot spomin iz Slovenije.

Poleg umetniških stvaritev, pa so pred veliko nočjo močno uveljavljena pobarvana kuhana jajca različnih barv, ki se kupijo v trgovinah. Nanje narišejo še poljubne motive in morda prilepijo različne nalepke z usreznimi sličicamii za ta praznik. Velikonočni zajček je prava zvezda med  izbranimi motivi. Posebno otroci radi sodelujejo s straši pri barvanju jajčk in pri tem pride njihova domišljija na plan. K temu krščanskemu prazniku spadajo tudi velikonočna šunka, hren in potica, ki imajo simboličen pomen. Na dan pred osrednjim praznikom družine prinesejo v košarici omenjene dobrote k slovesni  maši v cerkvi in župnik te dobrote blagoslovi. Sledi velikonočni zajtrk z vsemi dobrotami v krogu družine, ki pričara lepo vzdušje harmonije in radosti. Nekateri s pobarvanimi jajci tudi tekmujejo v trkanju in katerega jajce ostane celo je zmagovalec. Na ta dan veselju ni videti ne konca in kraja,morda nas obiščejo tudi sorodniki, ki jih bolj poredko vidimo in v prijetnem vzdušju beseda ne zamre in gladko teče, saj si imamo toliko za povedati. Majhni otroci, ki živijo v hišah najdejo svoje veselje v iskanju vseh vrst jajčk, tudi čokoladnih in ostalih dobrot v vrtu, kamor naj bi jih skril velikonočni zajček. Podijo se sem ter tja in mrzlično iščejo skrito in ko dobrote odkrijejo, veselju ni ne konca ne kraja. Skratka, na ta dan se vsi zabavajo in pozabijo na vsakdanje skrbi in tako  lepo jim je pri srcu.   

V tej kategoriji: