Pust

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo ali maškaro in se praznuje enkrat na leto. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Prava pustna dneva sta dva, pustna nedelja in pustni torek. Pust so praznovali že v predkrščanski dobi in nato so ga prevzeli Rimljani in se zsačeli šemiti.

Cerkev je bila na začetku proti takšnim norčijam, a je pozneje popustila.  Beseda pust se nanaša na „mesopust“, kar pomeni opustit meso in je povezana s štiridestdnevnim postom.

Pust je vesel, šaljiv in zabaven praznik, ki se ga veseli staro in mlado. Takrat ljudje pozabijo na vsakdanje skrbi in težave in se za nekaj časa prelevijo v neko drugo podobo. Izberejo si željeno masko in zakriti in neprepoznavni uščpičijo marsikatero norost, ki si jo brez nje sigurno ne bi drznili in bi jih bilo preveč sram. Otroci komaj čakajo ta čas in prosijo starše, da jim pomagajo pri izbiri maski in kostumov. Nekatere mame so spretne šivilje in otroku same izdelajo izvirne maske in oblačila. Včasih ni potrebno seči globoko v žep za ustrezno masko, saj naše omare, polne starih oblačil, kar vabijo, da jih oblečemo za pustni čas. Z malo dodatki postanejo unikatne, originalne in občudovanja vredne. Če na obrazu ne nosimo maske, ga lahko popestrimo z ustreznimi ličili, ter pustnimi dodatki, ki so na voljo v mnogih trgovinah. V tem času se vrstijo pustna rajanja, zabave in tudi tekmovanja, na katerih izberejo najlepše maske, ki so nagrajene. Poznani so tudi razni tradicionalni karnevali kot na primer kurentovanje na Ptuju, kjer v glavni vlogi nastopajo kurenti, pa karneval v ostalih slovenskih mestih, posebno v Cerknici. V tujini sta zelo znana Beneški karneval in karneval v Braziliji v Rio de Janeiru.

Za pustno praznovanje je potrebno pripraviti  ustrezne jedi, ki morajo biti mastne in slatne, saj ne velja zaman rek pust, mastnih ust. V ta namen gospodinje spečejo krofe, flancate in miške in postrežejo še s svinjskimi kračami, zeljem in ostalimi dobrotami, ki so značilne za ta čas. Posebno na deželi je bila in je še navada, da otroci hodijo od hiše do hiše s košarico in se pokažejo v maskah, ljudje jih občudujejo in pohvalijo in jim v košarico položijo  kakšno domačo dobroto in tudi denar, ki je seveda najbolj zaželjen. V mestih je ta navada dandanes nekoliko zbledela in otroci se raje pokažejo na pustnih rajanjih, ki jih  organizirajo tudi vrtci in šole.    

V tej kategoriji: