Za koga je VPS gostovanje še posebej koristno

Ponudniki spletnega gostovanja vam pri nas pa tudi v tujini omogočajo tudi VPS gostovanje. Takšna vrsta gostovanja ponuja več v primerjavi z običajnim oziroma deljenim gostovanjem. Večina lastnikov spletnih strani po njem nima potrebe. Namenjen je namreč zlasti zahtevnejšim uporabnikom.

Lahko rečemo, da se za takšno vrsto gostovanja odločajo predvsem tehnološko usmerjena podjetja. Zlasti tista, ki imajo posebne zahteve glede programske opreme. Za povsem običajnega lastnika spletne strani pa VPS gostovanje ne predstavlja kakšne posebne prednosti.

Za VPS gostovanje se odločajo tisti, ki želijo ločeno uporabo procesorja

Na sploh velja, da se za VPS gostovanje odločajo največje spletne trgovine, največji portali pa tudi največji razvijalci aplikacij. Za njih je namreč izjemnega pomena, da imajo zagotovljeno ločeno uporabo procesorja, spomina ter trdega diska. To pomeni, da je na določenem strežniku zanje rezerviran natanko določen prostor.

Kdo se odloča za VPS gostovanje
Na sploh velja, da se za VPS gostovanje odločajo največje spletne trgovine, največji portali pa tudi največji razvijalci aplikacij. Znano je tudi, da je VPS gostovanje primerno za velika podjetja z večjimi potrebami.

Za omenjeno gostovanje se zelo pogosto odločijo tudi lastniki iger; tisti, ki se ukvarjajo s prenosi v živo. Vseeno pa se je dobro zavedati, da je takšna oblika gostovanja manj v primerjavi z najemom fizičnega strežnika v celoti. Zasebnost VPS strežnika je namreč zgolj virtualna, ne pa fizična.

TURBO ali VPS gostovanje

Dejstvo je, da izjemno dobro obiskane spletne strani precej hitro porabijo vsa razpoložljiva strežniška sredstva. V takšnem primeru se zato lastniki spletnih strani odločajo za VPS gostovanje. To pa jim prinaša precej dodatnega dela in ne nazadnje tudi stroškov. Prav zato imajo na voljo tudi tako imenovano TURBO gostovanje.

Izbrati torej VPS ali TURBO gostovanje? Medtem ko TURBO gostovanje lahko omogoča 24/7 podporo, za VPS gostovanje potrebujete sistemskega administratorja ali pa primeren nivo znanja. Medtem ko TURBO paketi gostovanja vključujejo licenčno programsko opremo ter vzdrževanje, morate pri VPS obliki gostovanja poskrbeti za namestitev ter vzdrževanje programske opreme. Slednje je povezano tudi z dodatnimi stroški.

V primeru izbire gostovanja VPS morate sami poskrbeti za rezervne kopije. TURBO paketi gostovanja pa že vključujejo tudi rezervne kopije. Ključna slabost VPS gostovanja je torej v tem, da je povezano s precej visokimi stroški, obenem pa morate imeti kar nekaj dodatnega primernega znanja. Če tega nimate, boste torej potrebovali še sistemskega administratorja.

V tej kategoriji: