Atopijski dermatitis – težka nadloga, o kateri je še veliko neznank

Atopijski dermatitis je kožna vnetna bolezen, ki se v večini primerov začne v zgodnji otroški dobi in velikokrat izzveni do desetega leta starosti. Pri nekaterih ljudeh pa ostane prisotna vse življenje.

Simptomi

Atopijski dermatitis je netipično kronično vnetje kože, ki se spreminja in potuje po telesu v obliki manjših žarišč. Ta žarišča so vnetni izbruhi z manjšimi mehurčki, rdečico ali luskavo in zadebeljeno kožo. Pogosto se pojavljajo na pregibih sklepov in lahko močno srbijo. Praskanje srbečih mest samo še poslabša situacijo, pojavijo se lahko tudi virusne in bakterijske kožne okužbe. Zato je, sploh pri otrocih, pomembna nega prizadetih mest s hladilnimi kremami.

Zunanji dejavniki

Simptomi atopijskega dermatitisa so sezonski; poslabšajo se pozimi, ko se okoli nas menjata hladen in topel zrak, izrazito slabo vpliva tudi preveč suh zrak. Na pojav vnetnih žarišč vplivata tudi prehrana in morebitne alergije na hrano. Sintetične in volnene obleke ter posteljnina, izdelana iz plastičnih vlaken, lahko poslabšata vnetje zaradi slabšega dihanja tkanine in stika vnete kože s sintetičnimi dodatki. Struktura blaga lahko tudi poslabša srbečico, kar je najbolj problematično pri otrocih. Velik vpliv imajo kozmetični in čistilni izdelki, če niso prilagojeni občutljivi koži. Sem spadajo pralni prašek in mehčalec za obleke, šamponi za prhanje, kreme in drugo. Tudi temperatura vode, s katero sse umivamo, ne sme biti previsoka, da ne poslabša stanja.

Zdravljenje

Atopijski dermatitis je relativno slabo raziskana bolezen. Večina prizadetih je otrok, pri katerih bolezen navadno izzveni do 10 leta starosti. V tem času se jo zdravi le z lajšanjem simptomov in izogibanjem situacijam, ki bi lahko privedle do pospešenega zagona vnetja. Tako je potrebno raziskati morebitne alergije in občutljivosti na hrano, prilagoditi izbor pralnega praška in šamponov ter izbrati kvalitetno in čim bolj naravno kozmetiko za neposredno nego kože. Obenem je potrebno preveriti še ves tekstil, s katerim oboleli prihaja v stik.

Za hujše reakcije lahko zelo hitro pomaga steroidna krema za blaženje vnetij, toda hkrati lahko predstavlja veliko nevarnost zaradi hitrega nabiranja tolerance na tovrstne kreme. Pri prepogosti uporabi se koža tako navadi na vsakodnevne nanose steroidne kreme, da po prenehanju uporabe že po dnevu ali dveh sledi izbruh vnetja v še hujši obliki. V preteklosti je prišlo do mnogih primerov, ko so zdravniki pacientom z atopijskim dermatitisom nekritično predpisovali tovrstne kreme za vsakodnevno uporabo, stanje pacientov pa se je le še poslabšalo. Zato se kortikosteroide uporablja le občasno in po potrebi. Danes je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za sprotno nego vnetih delov z naravnimi sredstvi, ki preprečujejo izsušitev kože. Priporočljiva je tudi uporaba bombažnih oblačil in vlaženje zraka v prostorih, kjer se pozimi veliko kuri. Vsekakor pa bo najbolj primerne proizvode za nego kože znal izbrati zdravnik dermatolog.

Kakovostna kolesa za otroke

Naloga vsakega starša je, da svojim otrokom pomaga pridobiti navade, ki so za njih koristne. Zelo popularen hobi, za mnoge ljudi, je vožnja kolesa. Za svoje otroke lahko kupimo Cube otroška kolesa, ki so izredne kakovosti.

V tej kategoriji: