Materinski dan

Materinski dan se v Sloveniji praznuje vsako leto 25. marca in je posvečen vsem materam in ženam. Praznovanje tega dne Izvira iz Amerike, kjer ga praznujejo od leta 1910. V Evropi so dan, posvečen materam, začeli praznovati po prvi svetovni vojni ob različnih  datumih.

V Sloveniji se je po drugi svetovni vojni praznoval dan žena, ki je bil 8.marca. Zdaj pa je ponovno v veljavi materinski dan. Nekateri pri nas pa praznujejo kar oba praznika in imajo še več razlogov za zabavo in veselje.

Matere imajo zelo pomembno vlogo v družbi. Poleg opravljanja svojega poklica, rojevajo otroke, jih vzgajajo, šolajo in spravijo na samostojno življensko pot skupaj z zakonskim partnerjem, če so poročene, drugače pa same, kar vedno ni lahko. Poleg vsega opravljajo še gospodinjska dela in imajo še kup drugih  obveznosti, ki so na njihovih ramenih in jih morajo izvrševati, da zagotovijo družini in sebi človeka vredno življenje. Včasih je veljal izrek, da ženska podpira tri vogale pri hiši, a dandanes so sodobni moški bolj osveščeni in imajo ženske za enakopravne in v družinah, kjer sta  zaposlena oba, si mož in žena gospodinjska dela porazdelita.Tako jima ostane več časa za druženje in ukvarjanje z otroki ter za njune hobije.

V navadi je, da se za materinski dan, materam in ženam podarijo rože in drobna darila, ki izražajo ljubezen, hvaležnost in  spoštovanje do nje. Če ima katera še majhnega otroka, ki hodi v vrtec ali v nižje razrede osnovne šole, bodo vzgojiteljice oziroma učiteljice poskrbele, da bodo malčki ta dan za svoje mamice izdelali simbolično darilce, ki jim bo seglo globoko v srce in ga bodo postavile na posebno mesto v stanovanju.  Starejši otroci naj bodo ta dan do mam še posebno pozorni in  naj jim  priskočijo na pomoč pri hišnih opravilih, tudi oče naj  jih  spodbuja pri tem, sam pa naj poskrbi, da se bo družina zbrala skupaj pri kosilu in preživela lep dan. Morda bo mož ženo ta dan povabil še na večerjo ali pa v kino oziroma gledališče in ji  na ta način naredil veliko veselje, ki ji bo ostalo v nepozabnem spominu.

Pomembno je, da na ta dan ne pozabimo in se zavedamo, kaj nam pomeni mati in žena, kakšna je njena vloga v družini in družbi nasploh.  Mati je ena sama in do nje se obnašajmo tako, kot da  je vsak dan materinski dan in ji na ta način skušajmo  polepšati  vsakdanje življenje.      

V tej kategoriji: