Odstranimo vse informacije iz starega računalnika

Podatki na trdem disku ostanejo na njem zelo dolgo časa. Tudi, če jih izbrišemo, jih je še vedno možno obnoviti. To pa predstavlja veliko težavo, če smo na njem hranili občutljive informacije. Podjetje se z omenjeno težavo srečujejo že zelo dolgo časa. To se predvsem opazi takrat, ko je potrebna zamenjava računalnikov, ki imajo zastarelo strojno opremo. Samih spominskih medijev ne morejo prodati ali vreči stran, saj lahko vsebujejo pomembe podatke, kot so gesla in imena strank. V tem primeru je prvo potrebno čiščenje diska, ki popolnoma uniči vse informacije na spominskem mediju.

Podatke ni enostavno pravilno izbrisati

Ko izbrišemo podatke iz računalnika, so te v resnici še vedno shranjeni na trdem ali SSD disku. Mi jih s tipko delete samo označimo, kot da so izbrisani, kar sprosti prostor. Same informacije pa lahko nekdo s primernim znanjem še vedno pridobi iz našega računalnika. Tudi formatiranje diska ne izbriše vseh informacij. To pa odpre vrata nepridipravom, da nam ukradejo občutljive informacije

Čiščenje diska
Ko izbrišemo podatke iz računalnika, so te v resnici še vedno shranjeni na trdem ali SSD disku.

Samo čiščenje diska mora opraviti strokovnjak z določeno programsko opremo in orodji. Na spletni strani https://resevanje-podatkov.anni.si/resevanje_podatkov/ciscenje_diska.html lahko najdemo pomoč vrhunskih tehnikov in strokovnjakom, ki nam popolnoma izbrišejo podatke iz različnih spominskih medijev in računalniških sistemov.

Brisanje podatkov iz SSD diskov

SSD diski ne vsebujejo magnetnih plošč in drugih mehanskih delov. Zato so tudi veliko hitrejši od klasičnih trdih diskov. Res pa je, da je tudi iz njih možno pridobiti že izbrisane podatke. SSD diski vsebujejo posebno tehnologijo z imenom TRIM. Ta izbriše podatke, ki so bili označeni za izbris, ko operacijski sistem sproži ukaz za TRIM. Vendar to ni zagotovilo, da iz SSD-ja ne bo možno izvleči občutljive podatke, ki lahko povzročijo veliko škode v napačnih rokah.

Ali čiščenje diska poškoduje spominski medij?

Popolni izbris podatkov lahko opravimo na več različnih načinov. V večini primerov je popolnoma dovolj, da nam strokovnjaki očistijo disk s programskimi orodji, ki ga ne poškodujejo. Če pa so podatki izredno občutljivi, kot so bančni podatki, potem pa se opravi čiščenje v več korakih.

Samo programsko čiščenje diska večkrat prepiše spominski medij z neuporabnimi podatki. Tako se zagotovi, da na njem ni nič več uporabnega. Možno pa je tudi, da se nato disk dodatno izbriše z močnimi magneti. V nekaterih primerih pa se nato sam disk fizično uniči oziroma prevrta z vrtalnikom, da postanejo magnetne plošče popolnoma neuporabne.

Če prodajamo računalnike, ali pa jih želimo zavreči, potem je močno priporočljivo, da prej opravimo čiščenje diska. Tako zagotovimo, da se nihče ne bo mogel poslužiti pomembnih informacij, ki smo jih imeli na računalniku.

Preberite si še naslednji članek: Rešimo podatke s katerikoli naprave

V tej kategoriji: